Nyt ollessani muutenkin vähän hysteerisissä tiloissa on semantiikan esseen kirjoittaminen tältä illalta joka tapauksessa tuhoon tuomittu, joten voinen yhtä hyvin kertoilla hieman Saksan-kuulumisia. Voin kertoo: oli upeeta! Tää oli järjestyksessään 30. Ifusco (International Finno-Ugrist Students’ Conference), mulle vasta toinen. Viime vuoden kokemus Kominmaalla Syktyvkarissa oli sen verran upee ja innostava, että halusin lähtee uudestaan siitäkin huolimatta, että Szegedistä jouduin matkustamaan Göttingeniin keskenäni.
Matka ei alkanut kovin lupaavissa merkeissä: jo junamatka Szegedistä Budapestiin tyssäsi n. 40 minuutin matkanteon jälkeen, ja joku asemanväli piti sit mennä bussilla, mikä johti siihen, että olin Budapestissa lopulta noin puolisen tuntii myöhemmin kuin olin alun perin suunnitellut. Tää oli ongelmallista siksi, että olin varannut junan vaihtoon tunnin, missä ajassa piti kans vaihtaa rautatieasemaa Nyugatilta Keletille (no olisko liian yksinkertaista, että kaikki junat menis samalta asemalta, häh), eikä matkan määränpään ja pituuden takia ollut kauheesti valinnanvaraa junavuoroissa, jos halusi ehtiä samana päivänä perille. Perille Budapestiin päästyäni olin sit vähän paniikinomaisessa tilassa pelätessäni myöhästyväni junasta, enkä meinannut ensin löytää metroasemaa, ja sen lopulta löydettyäni juoksin pari kertaa metron liukuportaat ylös-alas, kun en oikein tiennyt, mihin suuntaan olin menossa. Kuin ihmeen kaupalla selvisin kuin selvisinkin Keletille jopa 10 minuuttia ennen junan lähtöä.
Sanonpa, että saksalaiset junat on aika paljon siistimpiä ja hiljaisempia kuin unkarilaiset kolisevat rakkineet. Junien hiljaisuus ei ollut kuitenkaan pelkästään positiivinen asia: paluumatkalla koin harmillisen, mutta jälkikäteen ajateltuna oikeastaan varsin koomisen hetken, kun viistosti takanani istunut pariskunta alkoi valittaa kynsien leikkuustani aiheutuvasta äänestä, joka ei kuulemma ollut ruokahalua herättävää tai sopivaa. Kaikenlaisia.
Münchenissä vaihdoin junaa, ja siellä ehdin käydä vähän ihmettelemässä rautatieaseman ympäristöö. Tämmöseltä näytti:
Göttingeniin saavuin tiistai-illalla yhdeksän maissa, matkustanut olin aamuviidestä. Ystävä oli onneks autoineen asemalla vastassa, niin ei tarvinnut jalkojaan vaivata. Teetä sit juotiin ja vaihdettiin kuulumisia, mutta sänky kutsui aika pian.
Näkymiä kaverini pihapiiristä:
Keskiviikkoaamulla lähdettiin sit kiertelemään kaupunkia. Tämä oli tosiaan ensi vierailuni Saksaan, joten en tiedä millaisia saksalaiset kaupungit yleensä on, mutta ainakin Göttingenissä oli tosi viehättävää keskiaikaista ja varmaan muutakin arkkitehtuuria. Kaupungissa on myös tosi paljon opiskelijoita ja valtavasti polkupyöriä. Sainkin kaverini kakkospyörän lainaan vierailuni ajaksi, mikä oli kyllä hirmu kätevää kaupungilla liikkuessa! Göttingen on ilmeisesti myös tosi "hippi" kaupunki ekokauppoineen ja kasvisravintoloineen. Itse olin nelipäiväisen vierailuni perusteella ainakin ihan valmis jo muuttamaan sinne, vaikkakin sää on kuulemma yleensä pilvinen ja sateinen, eikä viime viikko tehnyt tässä poikkeusta.
Tän kirkon remontointi oli vielä vähän vaiheessa, mutta kirkko oli kuitenkin auki kuulemma pitkän tauon jälkeen. Kuulemma Göttingenin ydinkeskustassa on vain yksi katolinen kirkko (en muista oliko se juuri tämä, mut todennäköisesti ei), ja loput protestanttisia, sillä ennen muinoin Saksan ollessa vielä jakaantunut satoihin (?) pieniin kuningaskuntiin kunkin alueen kuningas päätti alaistensa uskonnon harjoituksesta, ja Göttingenissä tää meni tälleen.
Tässäpä oon minä ja Göttingenin päänähtävyys Gänseliesel (Hanhi-Lissu). Kyseinen patsas on paitsi suosittu kokoontumispaikka, myös tärkeä osa kaupungin akateemista perinnettä: jokainen tuore tohtori joutuu antamaan Lissulle tuoreita kukkia ja suukon. Tällä kertaa oli patsas koristeltu iloisen pääsiäishenkisesti lähenevän juhlapyhän edellä, tavallisesti se lienee vähän vaatimattomamman näköinen.
Tää puisto on yliopiston päärakennuksen edessä. Kesäisin tänne kuulemma kerääntyy opiskelijat juopottelemaan. Itse päärakennus ei siis kuvassa näy, käytiin sielläkin tosin sisällä kääntymässä.
Alla näkyy kuva kieliaineiden kampukselta. Alue on ollut ennen sairaala, mutta toimii nykyään yliopiston tiloina. Entinen leikkaussali toimii kuulemma aktiivisen opiskelijateatterin näyttämönä! Kielten opiskelijat olivatkin saaneet itselleen kaupungin kolmesta kampuksesta viehättävimmän - kaksi muuta olivat aikamoisia betonihirvityksiä.
Nyt nukkumaan, juttu jatkunee joskus taas!